Заборона використовувати кошти ФОП з підприємницьких рахунків на власні потреби.


У серпні минулого року НБУ оприлюднив для обговорення проект постанови Правління “Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття та закриття рахунків клієнтів банків і кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів”, яким фактично наклав заборону використовувати кошти ФОП з підприємницьких рахунків на власні потреби.

Пізніше Нацбанк пояснив, що не планує обмежувати ФОП у використанні власних коштів. Позиція НБУ була такою, що і раніше Інструкція передбачала, що фізична особа, яка здійснює підприємницьку / незалежну професійну діяльність, має відкрити в банку окремі рахунки – для здійснення підприємницької / незалежної професійної діяльності та для власних потреб. Тому, як і раніше ФОП повинен витрачати кошти з підприємницького рахунку тільки для здійснення підприємницької діяльності, а зазначена в проекті норма носить технічний уточнюючий характер.

Відзначимо, що Нацбанк врахував пропозиції і зауваження бізнесу, і в кінцевому варіанті ця вимога була прописано інакше.

Прийнятим 27 грудня 2019 року постановою Правління НБУ, яке вступило в чинності 3 січня 2020 року, передбачено, що за поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-підприємців / фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умовами договору і законодавства України, крім операцій, пов’язаних з власними потребами.

При цьому уточнено, що ці особи після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом, мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Будьте уважні!

Заборона використовувати кошти ФОП з підприємницьких рахунків на власні потреби у дії. Звертайтесь!